ntua_mga

Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Το πρόγραμμα «Πρακτική άσκηση Τριτοβάθμιας Εκαπίδευσης του ΕΜΠ» χρηματοδοτείται από το Ευρωπαικό Ταμείο (ΕΚΤ) και συγχρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του Εταιρικού Συμφώνου για το πλαίσιο Ανάπτυξης 2014-2020, με ενδιάμεσο Φορέα την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και Δια Βίου Μάθηση» https://empedu.gov.gr/

Ιστορικά Στοιχεία - Η Πρακτική Άσκηση Στη Σ.Α.Τ.Μ (1976 - 2012)

Η εκπαιδευτική διαδικασία στη Σ.Α.Τ.Μ του Ε.Μ.Π ακολούθησε και προσαρμόστηκε στην εξέλιξη των γεωδαιτικών οργάνων και των Η/Υ, βοηθώντας τους φοιτητές της να αποκτήσουν σε κάθε χρονική περίοδο, το μέγιστο της εμπειρίας και γνώσης της αιχμής της τεχνολογίας. Η Σ.Α.Τ.Μ και πιο συγκεκριμένα το Ε.Γ.Γ στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων και της σύνδεσης της εκπαίδευσης με την παραγωγή, έχει καθιερώσει τα τελευταία περίπου 35 χρόνια, την πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης που αφορά στην κτηματογραφική αποτύπωση ενός οικισμού σε υπό ανάπτυξη και ακριτικές περιοχές ανά την Ελλάδα, σε πραγματικές συνθήκες. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στους φοιτητές της ΣΑΤΜ να εκπαιδευθούν σε όλες τις εργασίες που συνθέτουν μια κτηματογραφική αποτύπωση. Μ’ αυτό τον τρόπο συνδυάζονται η άρτια εκπαίδευση, η εφαρμογή της θεωρίας στην πράξη και η προσφορά κοινωνικού έργου. Η άσκηση οργανώνεται σε συνεργασία με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλο δημόσιο φορέα που είναι και ο τελικός αποδέκτης και χρήστης των παραγώγων της. Τα παράγωγα της άσκησης είναι τα κτηματογραφικά διαγράμματα σε κλίμακα 1:1000 ή 1:500, οι αντίστοιχοι κτηματολογικοί πίνακες φερομένων ιδιοκτητών τύπου Α και Β, αλλά και τα γεωδαιτικά δίκτυα υποδομής (τριγωνομετρικά, υψομετρικά) των αντίστοιχων αποτυπώσεων. Τα κτηματογραφικά διαγράμματα έχουν χρησιμοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια από την τοπική αυτοδιοίκηση για την πραγματοποίηση έργων αποχέτευσης, ύδρευσης, οδοποιίας αλλά και σε ειδικά έργα. Ενδεικτικά αναφέρονται:

- Η μελέτη της αντιπλημμυρικής προστασίας της νήσου Κάσου.

- Η δημιουργία σχεδίου πόλεως της πρωτεύουσας Φρυ της νήσου Κάσου.      

- Η εκτέλεση του κτηματολογίου από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ στη νήσο Κίμωλο.

- Ο καθορισμός αιγιαλού και παραλίας στους οικισμούς Αλυκές και Μπονάτσα, στη νήσο Κίμωλο

- Έργα κατασκευής camping και καθορισμού ζώνης αιγιαλού και παραλίας στον οικισμό Έριστο της νήσου Τήλου.

- Η βελτίωση και επέκταση του λιμανιού στα Λιβάδια της νήσου Τήλου.

- Ο ηλεκτροφωτισμός του λιμανιού και η ανάπλαση τμήματος του οικισμού Μανδράκι στις Οινούσσες.

Η πρακτική άσκηση γίνεται κάθε χρόνο τον μήνα Ιούλιο, διαρκεί τρεις εβδομάδες και συμμετέχουν σε αυτή περίπου 100 φοιτητές και φοιτήτριες. Το αντικείμενο της πρακτικής άσκησης αναπτύσσεται σε πυκνοδομημένες ή αραιοδομημένες ή ορεινές περιοχές. Ανάλογα με τον αριθμό των εκπαιδευομένων φοιτητών αλλά και τη δυσκολία της αποτύπωσης, αυτή καλύπτει έκταση περίπου 400 στρεμμάτων κάθε χρόνο.

 

 

Το προσωπικό που απαιτείται κάθε χρόνο για την υποστήριξη της άσκησης είναι 10 τουλάχιστον μέλη του Ε.Γ.Γ (ΔΕΠ, επιστημονικοί συνεργάτες, υποψήφιοι διδάκτορες, τεχνικό προσωπικό) καθώς και 2 μέλη για τη διοικητική υποστήριξη.

Το ωράριο εργασίας κάθε ημέρας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και πλήρης εκπόνηση της άσκησης, είναι 5πμ – 11πμ και 17μμ – 21μμ για τις εργασίες πεδίου ενώ οι εργασίες γραφείου διαρκούν 2 έως 3 ώρες περισσότερο. Εξαίρεση αποτελεί η εργασία της σχεδίασης – απόδοσης του κτηματογραφικού διαγράμματος η οποία εκτελείται σε 24ωρο πρόγραμμα με εναλλαγή ανά 3 ώρες δύο φοιτητών.

Η χρηματοδότηση της πρακτικής άσκησης γίνεται όλα τα χρόνια από το Ε.Μ.Π και από το 1996 – 2005 και από το ΕΠΕΑΕΚ σε ποσοστό που κυμαίνεται από 20% - 80%. Το κόστος ανέρχεται σε σημερινές τιμές (2012) σε τάξη μεγέθους των 120000€ τον χρόνο, όπου περιλαμβάνονται τα έξοδα διαμονής, διατροφής και μετακίνησης των φοιτητών και των επιβλεπόντων, τα έξοδα μεταφοράς του εξοπλισμού καθώς και τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται. Επίσης η τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμοι – Κοινότητες) με την οποία έχει συνεργαστεί το Ε.Γ.Γ αυτά τα χρόνια έχει συμβάλλει οικονομικά όπου και όποτε χρειάστηκε.

Στις ασκήσεις αυτές έχουν χρησιμοποιηθεί, τα τελευταίας τεχνολογίας όργανα που υπήρχαν κάθε χρονική περίοδο και διέθετε το Ε.Γ.Γ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σήμερα (2012) ο χρησιμοποιούμενος εξοπλισμός αποτελείται από 20 απλούς ολοκληρωμένους γεωδαιτικούς σταθμούς (±20cc, ±2mm±2ppm), 2 ολοκληρωμένους γεωδαιτικούς σταθμούς ακριβείας (±3cc, ±2mm±2ppm), 2 ολοκληρωμένους γεωδαιτικούς σταθμούς reflectorless, 4 δέκτες του συστήματος GPS, 8 ψηφιακούς χωροβάτες, πλήθος παρελκομένων όπως τρίποδες, κατάφωτα, στυλαιοί, στόχοι, ειδικές βάσεις στόχων, τρικόχλια, μετροταινίες, κωδικοποιημένες σταδίες και τουλάχιστον 8 σύγχρονες υπολογιστικές μονάδες με εκτυπωτές καθώς και λογισμικό επίλυσης δικτύων, πολυγωνομετρίας, ταχυμετρίας, ραπορταρίσματος και απόδοσης σχεδίου σε Η/Υ.

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι και πριν το 1976, είχε ξεκινήσει η ιδέα της πρακτικής άσκησης στη Σ.Α.Τ.Μ και είχαν γίνει σποραδικά ανάλογες ασκήσεις, στη Νέα Μάκρη, στο Δομοκό, στη Βάρη και στην Κάλυμνο.

 

 

newlogoespa

Η Πρακτική Άσκηση της Σχολής συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο (www.espa.gr)

Βρίσκεστε εδώ: Home Παλαιό Υλικό Μεγάλες Γεωδαιτικές Ασκήσεις Ιστορικά στοιχεία